10 oktober 2024

Het verschil tussen de CSRD, LSME en VSME: Wat betekent dit voor MKB’ers

Auteur: Sophie van der Zandt


De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) brengt een nieuw tijdperk in duurzaamheid en transparantie voor bedrijven in de EU. Maar hoe zit het met kleine en middelgrote bedrijven? In dit artikel leggen we het verschil uit tussen de rapportageverplichtingen voor beursgenoteerde kleine en middelgrote bedrijven (LSME’s) en niet beursgenoteerde bedrijven die kunnen kiezen voor de vrijwillige standaard (VSME’s).


Wie zijn CSRD plichtig?

Bedrijven die al onder de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) vallen, moeten vanaf 2025 beginnen met het rapportteren over het boekjaar 2024. Voor grote bedrijven die niet onder de NFRD vallen, geldt een rapportageplicht vanaf 2026 voor het boekjaar 2025. Maar hoe zit het met de kleine en middelgrote bedrijven die 99% van alle bedrijven in de EU vertegenwoordigen?


LSME’s: Beursgenoteerde kleine en middelgrote bedrijven

Voor beursgenoteerde kleine en middelgrote bedrijven geldt een aangepaste versie van de CSRD. Deze bedrijven moeten voldoen aan de European Sustainability Reporting Standard voor LSME. Dit betekent dat ze in 2027 moeten rapporteren over het boekjaar 2026. Een belangrijk verschil is dat LSME’s naar verwachting 47% minder datapunten hoeven te rapporteren dan grote ondernemingen. Dit is een welkome vereenvoudiging, omdat het rapporteren voor veel kleine bedrijven een uitdaging kan zijn.

Het is echter goed om te vermelden dat de definitieve versie van deze LSME-standaard nog gepubliceerd moet worden. De EFRAG werkt momenteel aan de afronding van deze standaarden.


VSME’s: Vrijwillige rapportage voor niet-beursgenoteerde bedrijven

Voor niet-beursgenoteerde kleine en middelgrote bedrijven is er de mogelijkheid om vrijwillig gebruik te maken van een aparte rapportagestandaard: de Voluntary Standard for SMEs (VSME). Deze standaard is speciaal ontwerpen om de administratieve lasten te verlagen en de toegankelijkheid te vergroten voor kleinere bedrijven die niet verplicht zijn de rapporteren onder de CSRD, maar wel transparanter willen zijn over hun duurzaamheidsprestaties. De definitieve versie van de VSME-standaard is nog niet gepubliceerd, maar de EFRAG is ook hier hard mee bezig.


Conclusie

Kortom, het verschil tussen rapportage-eisen voor LSME’s en de vrijwillige standaard voor VSME’s biedt flexibiliteit voor bedrijven van verschillende groottes om duurzaamheidsverslaggeving op maat te implementeren. Deze benadering helpt bedrijven niet alleen om te voldoen aan de regelgeving, maar beidt ook kansen voor duurzame groei en innovatie.


Wil je meer weten over hoe jouw bedrijf kan voldoen aan de CSRD/LSME-vereisten of vrijwillig een VSME-standaard kan volgen? Neem dan contact op met ons team bij Safesecur Group, wij helpen je graag verder!


Hoe kan Safesecur helpen?

Bij Safesecur begrijpen we dat het voldoen aan nieuwe regelgeving complex en tijdrovend kan zijn. Onze experts in CSRD-compliance en duurzaamheidsrapportage ondersteunen bedrijven bij het opzetten van de juiste rapportageprocessen. Wij zorgen ervoor dat uw bedrijf voldoet aan de nieuwe eisen, zonder dat u het overzicht verliest.

Copyright 2024 - Safesecur Group BV

Expertise

ISO 27001

ISO 9001

CSRD

NEN 7510

Normenkader IBP FO

Diensten

PDCA4YOU Applicatie

Interne Audit & Nulmeting

Contact

Safesecur Group BV

World Trade Center

Rotterdam

Beursplein 37

Copyright 2024 - Safesecur Group BV